Juan Antonio Gómez, CEO de PAASA: “El CDTI i els fons FEDER fan possible Delissafe, una innovació per a detectar abans els patògens en la cadena alimentària”

Des d'un molí d'aigua fins a la biotecnologia d'avantguarda, la història de Productes Alimentosos Albacete S.A reflectix l'evolució d'un model agroalimentari compromès amb la innovació i la seguretat. Eixe compromís es materialitza en Delissafe, un projecte desenvolupat per l'empresa i cofinançat pel CDTI Innovació i els fons europeus FEDER, que aplica biosensores per a anticipar riscos microbiològics

Juan Antonio Gómez es CEO de Productos Alimenticios Albacete S.A
Si adaptem esta solució al sector avícola, podria ser escalable a altres indústries alimentàries

Amb més de 300 empleats i una trajectòria que es remunta als temps en què els molins eren la base del processament del blat a Castella-la Manxa, Productes Alimentosos Albacete S.A. (PAASA) s'ha anat consolidat en el sector avícola nacional. El seu CEO, Juan Antonio Gómez, destaca amb orgull l'origen familiar del grup empresarial TOLVASA-PAASA, que hui integra a 49 accionistes i manté la seua essència cooperativa i industrial.

“La nostra història comença amb un molí mogut per aigua”, recorda Gómez. “Va ser l'obstinació d'Eloy Tolosa, fill del fundador, el que va impulsar la transformació del molí en una fàbrica de farines i, posteriorment, en una cadena integrada que abasta des de la producció de pinsos fins al processament del pollastre”. En este recorregut, l'aliança amb el constructor madrileny Otelo Valent va resultar clau per a consolidar un model de negoci basat en el control de tot el cicle productiu.

 

Innovació per a una cadena alimentària més segura

Hui, PAASA centra la seua activitat en el canal, especejament i elaborats de pollastre, amb una estratègia 100% orientada al mercat nacional. Els seus principals clients són firmes com Proalpe, Ecomora, Fragadis, Arunci o Atles. Encara que no tenen presència directa en mercats exteriors, l'empresa contempla un creixement programat del 40% i aspira a ampliar horitzons gràcies a la millora contínua dels seus processos i la introducció progressiva de solucions tecnològiques.

En este context naix el projecte Delissafe, una iniciativa de R+D que ha comptat amb el respatler del CDTI Innovació i el cofinançament de fons europeus FEDER. El seu objectiu és el desenvolupament de noves ferramentes biotecnològiques per a la detecció precoç de patògens en la cadena agroalimentària. “Necessitàvem reduir els temps de resposta en els controls microbiològics”, explica Juan Antonio Gómez. “Amb els mètodes tradicionals, els resultats tarden massa, la qual cosa pot generar riscos en la cadena de producció. Este projecte ens permet anticipar-nos i prendre decisions abans que els productes arriben al consumidor”.

El principal repte ha sigut establir llindars de detecció adequats als requeriments legals. Per a açò, PAASA compta amb el suport tècnic de l'Institut Tecnològic ITENE, que aporta el coneixement, el personal especialitzat i les instal·lacions necessàries per al desenvolupament del biosensor. Esta tecnologia es basa en la integració de nanomateriales funcionals, com a nanopartícules d'or o elèctrodes de grafeno, amb receptors biològics altament específics, com a anticossos o sondes de DNA. El resultat és una ferramenta analítica que destaca per la seua facilitat d'ús, portabilitat i rapidesa.

“Un dels grans beneficis dels biosensores és que no requerixen personal altament qualificat per al seu maneig, i poden donar resultats en terminis molt curts, reduint al màxim la incertesa experimental”, destaca el CEO de PAASA. A més, la seua miniaturització permet realitzar anàlisi in situ, optimitzant el temps i els recursos invertits en el control de qualitat.

Instalaciones de Productos Alimenticios Albacete S.A (PAASA)

Instal·lacions de Productes Alimentosos Albacete S.A (PAASA)


Tecnologia al servici de la sostenibilitat

Des del punt de vista mediambiental, Delissafe també aporta avantatges rellevants. “Amb esta tecnologia es reduïx el desaprofitament d'aliments, ja que es pot identificar amb major precisió si un lot està realment contaminat”, explica Gómez. “A més, l'ús de microlitros de mostra i reactius disminuïx considerablement l'ús de materials de laboratori i els residus generats”. També permet optimitzar els protocols de neteja i desinfecció, la qual cosa repercutix en una major eficiència dels recursos emprats.

PAASA no compta amb un departament de R+D pròpiament dit; el seu departament de Qualitat, integrat per sis persones, assumix la responsabilitat d'estos projectes innovadors. La inversió en R+D+i representa solament el 0,2% de la facturació, la qual cosa subratlla la importància del respatler institucional per a avançar en este terreny. “Pertanyem a un sector que històricament ha treballat amb marges molt ajustats”, assenyala el directiu. “Les ajudes del CDTI i els fons FEDER són determinants per a afrontar projectes d'innovació que d'una altra manera no serien viables”.

Estes ajudes no solament tenen un impacte directe en la millora dels processos i la competitivitat empresarial, sinó que també es traduïxen en beneficis tangibles per a la societat. “Quan una empresa millora els seus processos, reduïx els seus costos i pot oferir preus més competitius al consumidor. A més, es generen oportunitats d'ocupació i s'obri la porta a nous mercats. En el nostre cas, la plantilla s'ha multiplicat per quatre en els últims huit anys”.

La col·laboració amb ITENE ha sigut essencial per a traduir en resultats tangibles el desenvolupament tecnològic. L'experiència del centre tecnològic ha permès a PAASA implementar la tècnica en planta i avançar en el disseny d'una futura màquina de detecció adaptada a les seues necessitats. El següent pas serà escalar esta tecnologia a nivell industrial i explorar la seua aplicabilitat en altres matrius alimentàries.

“Creiem fermament que, si aconseguim adaptar esta solució al sector avícola, que és particularment complex des del punt de vista microbiològic, podrà ser escalable a altres indústries alimentàries amb menors dificultats”, apunta Gómez. En este sentit, l'impacte de Delissafe a mitjà termini es projecta en una millora substancial del control de la cadena alimentària i en una major confiança del consumidor final.

PAASA seguix apostant per la modernització responsable d'un sector essencial per a l'alimentació. Amb l'impuls del respatler públic, l'empresa avança en el seu camí cap a una producció més segura, sostenible i competitiva.

 

CDTI Innovació

El Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació, CDTI I.P.I. és una empresa pública depenent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que el seu objectiu és la promoció de la innovació tecnològica en l'àmbit empresarial. La missió del CDTI és aconseguir que el teixit empresarial espanyol genere i transforme el coneixement cientificotècnic en creixement globalment competitiu, sostenible i inclusiu. En 2024, en el marc d'un nou pla estratègic, el CDTI va proporcionar més de 2.300 milions d'euros de suport a empreses i startups espanyoles.

 

Més informació:

Oficina de Premsa
prensa@cdti.es
91-581.55.00

En Internet
Lloc web: www.cdti.es
En Linkedin: https://www.linkedin.com/company/29815
En X: https://twitter.com/cdti_innovacion
En Youtube: https://www.youtube.com/user/cdtioficial

Este contingut és copyright © 2025 CDTI,EPE. Està permesa la utilització i reproducció citant la font i la identitat digital de CDTI (@CDTI_innovacion).