Agustín Santolaya, director xeral de Adegas LA HORRA: “As axudas do CDTI Innovación permítennos contribuír á conservación da biodiversidade xenética do sector vitivinícola”
Desde a súa creación en 2009, Adegas LA HORRA caracterizouse pola súa constante inquietude innovadora á hora da elaboración de viños de gran calidade, claro reflexo dos seus viñedos e da paisaxe da Ribeira do Douro burgalesa. No seu último proxecto tecnolóxico cofinanciado polo CDTI Innovación, colabora no desenvolvemento dunha metodoloxía de selección policlonal para conservar a biodiversidade xenética da uva Tinto do País e facer que sexa máis sustentable e resistente ao cambio climático

Agustín Santolaya, enxeñeiro técnico agrícola e director xeral da compañía, asegura que: “Adegas RODA, despois dunha traxectoria de máis de 20 anos que a converteron nunha das adegas de máis prestixio do D.Ou. A Rioxa, iniciou unha investigación a través do territorio español en busca das mellores terras para o cultivo do Tempranillo fóra da Rioxa”.
“A rexión que mostrou mellores características é a zona de La Horra, na provincia de Burgos, unha área con longa tradición no cultivo da vide que se remonta á época prerromana”.
“Leste foi o lugar elixido para que, en abril de 2009, nacese Adegas LA HORRA coa intención de producir CORIMBO e CORIMBO I, viños con carácter, pracenteiros e elegantes que se sitúan entre a mellores Ribeira do Douro”
Viñedo do proxecto Biogerm
“Os nosos viños transmiten as sensacións dunha paisaxe e dunha anada climática. Por iso, o noso propósito é elaborar tintos que, pola súa cor, cheiro, textura e sabor, teñan unha gran aceptación no mercado”.
Elaboración dos viños Corimbo
Viticultura regenerativa
Desde sempre, o cultivo da vide estivo vinculado á cultura, a economía e a identidade de numerosos territorios. España conta coa maior extensión do cultivo de viñedos a nivel mundial e é o principal exportador de viño. No entanto, o cambio climático, coas súas ondas de calor, secas prolongadas e fenómenos extremos, converteuse nunha ameaza para o sector agroalimentario e, en especial, para as vides que, debido á súa sensibilidade, son consideradas un indicador precoz do quecemento global.
Os efectos do cambio climático son moi notables: as vendimas adiántanse, as uvas maduran máis rápido e os perfís organolépticos dalgúns viños están a cambiar. Neste contexto, a innovación tecnolóxica e a recuperación da biodiversidade xenética perfílanse como ferramentas crave para que o sector non só adáptese aos desafíos do cambio climático, senón que tamén atope oportunidades de reinvención e resiliencia.
“A viticultura regenerativa vai máis aló da sustentabilidade: non se trata só de reducir o impacto ambiental, senón de reverter parte do dano causado. O viñedo deixa de ser unha vítima pasiva do cambio climático para converterse nun axente activo na rexeneración dos ecosistemas”.
“Outro aspecto positivo é que España conta cunha gran riqueza de variedades autóctonas que é unha gran vantaxe competitiva no futuro. Ademais, o impulso da viticultura ecolóxica, os proxectos de innovación xenética e o interese do consumidor por viños máis sustentables están a abrir novas xanelas de oportunidade para o sector”.
“Gustaríame destacar que en Adegas LA HORRA estamos comprometidos coa conservación da biodiversidade xenética da vide a través de varios proxectos de investigación e innovación. Un dos máis destacados é o proxecto Biogerm, tamén financiado polo CDTI Innovación, que iniciamos en 2013. Naquela ocasión recompilamos a máxima diversidade xenética da variedade Tinta do País nos municipios próximos a La Horra. O noso propósito era seleccionar un grupo de plantas desta variedade que puidese afrontar con éxito os desafíos do cambio climático”.
Gama de viños Corimbo
Biodiversidade xenética
“En 2023 comezamos, coa axuda financeira do CDTI Innovación e dos Fondos FEDER, un proxecto Eureka en colaboración coa Cooperativa Vitivinícola Arousá SCG e Moët Hennessy España, S.A.U. e as entidades Sogrape Vinhos S.A. e a Associação Portuguesa para a Diversidade dá Videira para mellorar a biodiversidade e resistencia dos viñedos da Península Ibérica mediante unha innovadora metodoloxía de selección policlonal. Este proxecto céntrase en sete variedades ibéricas clave: albariño, arinto, godello, sercial, rabo de ovelha, rufete e tempranillo. A selección policlonal permite a convivencia de varios clons óptimos nun mesmo viñedo, fomentando a diversidade xenética e mellorando a adaptación dos viñedos ás condicións meteorolóxicas adversas, especialmente no contexto dos efectos que produce o cambio climático”.
“Pero, como xa mencionei antes, non é o único proxecto financiado coas axudas do CDTI Innovación e dos Fondos FEDER. En 2017 iniciamos outro desenvolvemento para diminuír a astringencia de nosos vimos de alta gama no D.Ou. Ribeira do Douro e mellorar a súa percepción gustativa".
“Estas iniciativas reflicten o compromiso que temos coa sustentabilidade e a preservación do patrimonio vitivinícola e as axudas do CDTI Innovación permítennos contribuír significativamente á conservación da biodiversidade xenética do sector vitivinícola”.

Sala de crianza
Impacto comercial
“Unha vez finalice este desenvolvemento imos poder realizar plantacións en función das características edafoclimáticas e do tipo de viño desexado. A selección policlonal vai ser unha ferramenta esencial para que as adegas manteñan algúns parámetros dos viños como son a acidez e alcol, por exemplo, en niveis adecuados. Doutra banda, tamén imos poder establecer unha nova liña de actividade orientada á comercialización dos clons recuperados”.
Actualmente, Adegas LA HORRA exporta o 30% da súa produción a 64 países e, a curto prazo, espera incrementar o seu volume de facturación no exterior.
“Vivimos nun momento decisivo para o sector. O reto é inmenso, pero tamén as grandes oportunidades que se presentan. España ten un bo clima, tradición e variedades únicas. Se eses elementos combínanse con ciencia e innovación, o viño español podería liderar unha nova era na viticultura mundial”.
CDTI Innovación
O Centro para o Desenvolvemento Tecnolóxico e a Innovación, CDTI E.P.E. é unha empresa pública dependente do Ministerio de Ciencia, Innovación e Universidades, cuxo obxectivo é a promoción da innovación tecnolóxica no ámbito empresarial. A misión do CDTI é conseguir que o tecido empresarial español xere e transforme o coñecemento científico-técnico en crecemento globalmente competitivo, sustentable e inclusivo. En 2024, no marco dun novo plan estratéxico, o CDTI proporcionou máis de 2.300 millóns de euros de apoio a empresas e startups españolas.
Máis información:
Oficina de Prensa
prensa@cdti.es
91-581.55.00
En Internet
Sitio web: www.cdti.es
En Linkedin: https://www.linkedin.com/company/29815
En X: https://twitter.com/CDTI_innovacion
En Youtube: https://www.youtube.com/user/cdtioficial
Este contido é copyright © 2025 CDTI,EPE. Está permitida a utilización e reprodución citando a fonte e a identidade dixital de CDTI (@CDTI_innovacion).