Agustín Santolaya, director general de Cellers L'HORRA: “Les ajudes del CDTI Innovació ens permeten contribuir a la conservació de la biodiversitat genètica del sector vitivinícola”

Des de la seua creació en 2009, Cellers L'HORRA s'ha caracteritzat per la seua constant inquietud innovadora a l'hora de l'elaboració de vins de gran qualitat, clar reflex de les seues vinyer%vinya% i del paisatge de la Ribera del Duero burgalesa. En el seu últim projecte tecnològic cofinançat pel CDTI Innovació, col·labora en el desenvolupament d'una metodologia de selecció policlonal per a conservar la biodiversitat genètica del raïm Negre del País i fer que siga més sostenible i resistent al canvi climàtic 

Agustín Santolaya Bodegas La Horra
Les vinyer%vinya% són un agent actiu en la regeneració dels ecosistemes

Agustín Santolaya, enginyer tècnic agrícola i director general de la companyia, assegura que: “Cellers RODA, després d'una trajectòria de més de 20 anys que l'han convertit en una dels cellers de més prestigi de la D.O. La Rioja, va iniciar una investigació a través del territori espanyol en busca de les millors terres per al cultiu del Tempranillo fora de La Rioja”.

“La regió que va mostrar millors característiques és la zona de l'Horra, en la província de Burgos, un àrea amb llarga tradició en el cultiu de la vinya que es remunta a l'època prerromana”.

“Est va ser el lloc triat perquè, a l'abril de 2009, nasquera Cellers L'HORRA amb la intenció de produir CORIMBE i CORIMBE I, vins amb caràcter, plaents i elegants que se situen entre els millors Ribera del Duero”

 

Cultivos

Vinyer%vinya% del projecte Biogerm

“Els nostres vins transmeten les sensacions d'un paisatge i d'una anyada climàtica. Per això, el nostre propòsit és elaborar negres que, pel seu color, olor, textura i sabor, tinguen una gran acceptació en el mercat”. 

 

Elaboración de los vinos Corimbo

Elaboració dels vins Corimbe 


Viticultura regenerativa

Des de sempre, el cultiu de la vinya ha estat vinculat a la cultura, l'economia i la identitat de nombrosos territoris. Espanya compta amb la major extensió del cultiu de vinyer%vinya% a nivell mundial i és el principal exportador de vi. No obstant açò, el canvi climàtic, amb les seues ones de calor, sequeres perllongades i fenòmens extrems, s'ha convertit en una amenaça per al sector agroalimentari i, especialment, per a les vinyes que, a causa de la seua sensibilitat, són considerades un indicador precoç del calfament global.

Els efectes del canvi climàtic són molt notables: les veremes s'avancen, els raïms maduren més ràpid i els perfils organolépticos d'alguns vins estan canviant. En este context, la innovació tecnològica i la recuperació de la biodiversitat genètica es perfilen com a ferramentes clau perquè el sector no solament s'adapte als desafiaments del canvi climàtic, sinó que també trobe oportunitats de reinvenció i resiliència.

“La viticultura regenerativa va més enllà de la sostenibilitat: no es tracta solament de reduir l'impacte ambiental, sinó de revertir part del dany causat. La vinyer%vinya% deixa de ser una víctima passiva del canvi climàtic per a convertir-se en un agent actiu en la regeneració dels ecosistemes”.

“Un altre aspecte positiu és que Espanya compta amb una gran riquesa de varietats autòctones que és un gran avantatge competitiu en el futur. A més, l'impuls de la viticultura ecològica, els projectes d'innovació genètica i l'interés del consumidor per vins més sostenibles estan obrint noves finestres d'oportunitat per al sector”.

“M'agradaria destacar que en Cellers L'HORRA estem compromesos amb la conservació de la biodiversitat genètica de la vinya a través de diversos projectes d'investigació i innovació. Un dels més destacats és el projecte Biogerm, també finançat pel CDTI Innovació, que iniciem en 2013. En aquella ocasió recopilem la màxima diversitat genètica de la varietat Negra del País en els municipis pròxims a l'Horra. El nostre propòsit era seleccionar un grup de plantes d'esta varietat que poguera afrontar amb èxit els desafiaments del canvi climàtic”. 

Gama de vinos Corimbo

Gamma de vins Corimbe

 

Biodiversitat genètica

“En 2023 comencem, amb l'ajuda financera del CDTI Innovació i dels Fons FEDER, un projecte Eureka en col·laboració amb la Cooperativa Vitivinícola Arousana SCG i Moët Hennessy Espanya, S.A.O. i les entitats Sogrape Vinhos S.A. i l'Associação Portuguesa para a Diversidade dona Videira per a millorar la biodiversitat i resistència de les vinyer%vinya% de la Península Ibèrica mitjançant una innovadora metodologia de selecció policlonal. Este projecte se centra en set varietats ibèriques clau: albariño, arinto, godello, sercial, cua d'ovelha, rufete i tempranillo. La selecció policlonal permet la convivència de diversos clons òptims en una mateixa vinyer%vinya%, fomentant la diversitat genètica i millorant l'adaptació de les vinyer%vinya% a les condicions meteorològiques adverses, especialment en el context dels efectes que produïx el canvi climàtic”.  

“Però, com ja he esmentat abans, no és l'únic projecte finançat amb les ajudes del CDTI Innovació i dels Fons FEDER. En 2017 iniciem un altre desenvolupament per a disminuir l'astringencia de nostres vam veure d'alta gamma en la D.O. Ribera del Duero i millorar la seua percepció gustativa".

“Estes iniciatives reflectixen el compromís que tenim amb la sostenibilitat i la preservació del patrimoni vitivinícola i les ajudes del CDTI Innovació ens permeten contribuir significativament a la conservació de la biodiversitat genètica del sector vitivinícola”.

Sala de crianza

Sala de criança 

 

Impacte comercial

“Una vegada finalitze este desenvolupament anem a poder realitzar plantacions en funció de les característiques edafoclimáticas i del tipus de vi desitjat. La selecció policlonal va a ser una ferramenta essencial perquè els cellers mantinguen alguns paràmetres dels vins com són l'acidesa i alcohol, per exemple, en nivells adequats. D'altra banda, també anem a poder establir una nova línia d'activitat orientada a la comercialització dels clons recuperats”.

Actualment, Cellers L'HORRA exporta el 30% de la seua producció a 64 països i, a curt termini, espera incrementar el seu volum de facturació en l'exterior.

“Vivim en un moment decisiu per al sector. El repte és immens, però també les grans oportunitats que es presenten. Espanya té un bon clima, tradició i varietats úniques. Si eixos elements es combinen amb ciència i innovació, el vi espanyol podria liderar una nova era en la viticultura mundial”.

 

CDTI Innovació

El Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació, CDTI I.P.I. és una empresa pública depenent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que el seu objectiu és la promoció de la innovació tecnològica en l'àmbit empresarial. La missió del CDTI és aconseguir que el teixit empresarial espanyol genere i transforme el coneixement cientificotècnic en creixement globalment competitiu, sostenible i inclusiu. En 2024, en el marc d'un nou pla estratègic, el CDTI va proporcionar més de 2.300 milions d'euros de suport a empreses i startups espanyoles.

 

Més informació:

Oficina de Premsa
prensa@cdti.es
91-581.55.00

En Internet
Lloc web: www.cdti.es
En Linkedin: https://www.linkedin.com/company/29815
En X: https://twitter.com/cdti_innovacion
En Youtube: https://www.youtube.com/user/cdtioficial

Este contingut és copyright © 2025 CDTI,EPE. Està permesa la utilització i reproducció citant la font i la identitat digital de CDTI (@CDTI_innovacion).