Agustín Santolaya. zuzendari nagusia DA HORRA: “ diru-laguntzen, Upeltegiak CDTI Berrikuntza laguntzeko aukera ematen digute biodibertsitatearen kontserbazioa genetika-ardogintza sektorearen ”

2009An sortu zenetik, ezaugarri hauek izan ditu beren etengabeko kezka DU HORRA Upeltegiak berritzailea egiterakoan kalitate handiko ardo isla argia, mahasti eta paisaiaren bakailoa burgosko erara 'Ribera del Duero. Haren azken proiektuan teknologikoa europako gizarte funtsak kofinantzatutako CDTI Berrikuntza, ematen laguntzen hautatzeko metodologia bat poliklonala zehazten laguntzen du biodibertsitatea kontserbatzeko, mahats-genetika Eta beltza eta iraunkorragoa izan dadin eta klima-aldaketari erresistentea den Herrialdea

Agustín Santolaya Bodegas La Horra
Mahastiak dira eragile aktibo bat birsortzen ekosistemak

Agustín Santolaya, nekazaritzako ingeniari teknikoa eta konpainiaren zuzendari nagusia, “ Bodegas RODA, ibilbidea egin ondoren: 20 urte baino gehiago eman duten gehiago aritzen dira, Errioxako Jatorrizko Izendapena Duen izen ona, ikerketa bat egin zion espainiako lurraldetik kanpo lur onenak bila landatzeko Tempranillo errioxako ”.

eskualdearen ezaugarri hobeak izan zuen “ da Horra, burgosko probintzian, eremu bat izan behar dute, tradizio luzeko mahats-laboreak errioxa izan diren erromatarren aurreko garaia ”.

“ horixe izan zen, aukeratu, 2009ko apirilaren Upeltegiak asmoz jaio DA HORRA sortzeko eta I, izaera duten ardoen eraginez eta dotoreak, KORINBO KORINBO onenen artean kokatzen diren Ribera del Duero ”

Laboreak

Proiektuaren mahasti Biogerm

“ gure ardo-sentsazioak transmititzen dituzte eta paisaia eta gehitu klimatikoa. Horregatik, gure asmoa da bat-egitea, beltzak kolorea, usaina, ukitua eta zaporea oso harrera ona egin dituztenak, nahiz eta merkatuan ”.

Ardoen Korinbo egitea

Ardoen Korinbo egitea


Mahastizaintza birsortzailea

Betidanik, mahats-laboreak errioxa lotuta egon kultura, ekonomia eta lurralde ugariren nortasun. Espainiak mahasti azalerarik handiena duen mundu osoan, eta ardo-esportatzaile nagusia da. Hala ere, klima-aldaketa, bero-boladak, lehorteak eta muturreko fenomeno bihurtu da mehatxatzen egoeretan nekazaritzako elikagaien industria-sektorean eta, bereziki, mahatsondo eraginez, bere sentikortasun, jotzen dira goiz adierazlea berotze globala.

Klima-aldaketaren eraginak oso nabarmenak izan dira: aurrea hartu diote mahatsa, mahatsa azkarrago heltzen eta hizkuntza-eskakizunak organoleptikoak aldatzen ari dira. Testuinguru horretan, ardo batzuen berrikuntza teknologikoa eta biodibertsitate genetikoa berreskuratzea ere ezinbesteko tresnak dira, dudarik gabe, alda daitezen eta ez bakarrik erronka berrietara, baina horrez gain, aukera dagoenean klima-aldaketaren asmakuntzarik erantsi eta erresilientzia.

“ mahastizaintza birsortzailea baino haratago doa, iraunkortasuna: ez da bakarrik, baizik eta zati bat ingurumen-inpaktua murriztea bada, sortutako kaltea aitortuz. Mahastiak-utzi baten biktima izan dela eta, klima-aldaketaren eragile aktibo bihurtu pasiboa birsortzen ekosistemak ”.

“ beste alderdi positibo bat da aberastasun handia baitu-barietate autoktonoak handia da lehiatzeko abantailari etorkizunean. gainera, bultzatzea, mahastizaintza ekologikoa berrikuntza-proiektuak, genetikaren eta kontsumitzailearentzat interes ardo iraunkorragoak berriak zabaltzen leihoak daude sektorerako aukera ”.

“ gustatuko litzaidake DU konpromisoa dugu dela azpimarratu behar da (HORRA Upeltegiak biodibertsitatea zaintzeko egiten duen genetika zenbait ikerketa-proiekturen bidez, eta berrikuntza bat ere, proiektua da. Biogerm finantzatu CDTI Berrikuntza, udalean 2013. Une hartan, ahalik eta aniztasun genetikoa herrialdeko Tinta aniztasuna jasotzen dugu hurbil dauden udalerrien kasua. Gure asmoa Da Horra aukera horretan, landare-multzo bat hautatu zen lezakeen klima-aldaketaren erronkei arrakastaz aurre egin ”.

Ardo sorta Korinbo

Ardo sorta Korinbo

Biodibertsitate genetikoa

“ hasi ginen cdtiren laguntzaz 2023 berrikuntza eta FEDER funtsen proiektu bat, bazkideak kooperatiban duen Arousana SCG Moët Hennessy Iraren Inguruan Dabil eta Eureka lankidetzan Ardogintza España, S.A.U. eta erakundeek Sogrape Vinhos S.A. eta Portugalgo Associação a Diversidade Videira ematen biodibertsitatea hobetzeko eta erresistentzia iberiar penintsulako mahastien hautatzeko metodologia berritzaile baten bidez. hori da proiektuaren barietate iberikoak gakoa: zazpi poliklonala zehazten laguntzen du, arinto godello sercial, zezenaren buztana jaso dezake sari gisa, ardoa (albariño), ovelha, rufete eta tempranillo. hautaketa elkarbizitza klonak Optimoak mahasti berean hainbat poliklonala zehazten laguntzen du, eta, hori guztia, aniztasun genetikoa eta mahastien muturreko meteorologia baldintzak egokitzea hobetuz, batez ere eragiten dituen ondorioak klima aldaketa ”.

“ baina, dagoeneko esan dut lehen aipatu ez da bakarra, diruz lagundutako proiektua cdtiren diru-laguntza bat erabiliko da. berrikuntza eta FEDER funtsen. 2017An beste murrizteko gure ikusi astringentzia ekingo diogu garapen gama altuko en la Ribera del Duero jatorri eta hobetzeko "dastamen-pertzepzioa.

ekimen horiek “ konpromisoa islatzen dute batekin dugun jasangarritasuna eta ondarea zaintzeko laguntzak, mahastizaintzaren eta ardogintzaren cdtiren laguntzeko aukera ematen digute Berrikuntza nabarmen biodibertsitatearen kontserbazioa genetika-ardogintza sektorearen ”.

Hazkuntza-aretoa

Hazkuntza-aretoa

Merkataritza-inpaktua

“ garapen hori amaitutakoan, ikusi ahal izango dugu landatzeko edafoclimáticas ezaugarrien arabera eta nahi duzun ardo-motarako. hautaketa poliklonala zehazten laguntzen du, funtsezko tresna bat izango da, parametro batzuk mantentzen dira, hala nola ardoen azidotasuna eta alkohola, adibidez, maila egokiak. Bestalde, jarduera-ildo berria ezarri ahal izango dugu bideratutako merkaturatzea berreskuratutako de los clones ”.

Gaur egun, HORRA esportatzen du 30 Bodegas DU ekoizpenaren% 64 herrialde eta, epe laburrekoa, kopurua handitzea espero fakturazio-bolumena kanpoan.

“ ez da erabakigarria. Erronka izugarria da, baina baita sektore aukera handiak ditu. Espainia-giro ona, tradizioa eta barietateak. elementu Horiek Bakarrak konbinatzen dira, ardoa lezake espainiako zientzia eta berrikuntza-en aro berria munduko mahastizaintza ustiategiaren buru izateko ”.

CDTI Berrikuntza

Zentroa (CDTI E.P.E., Garapen teknologikoa eta berrikuntza ministerioaren mendeko enpresa publikoa da, eta Zientzia, berrikuntza eta Unibertsitateak, plan horren helburua da berrikuntza teknologikoa sustatzeko enpresa-munduan. cdtiren Xedea da espainiako enpresa-sareak sortzen eta hazten ari diren ezagutza, oro har, jasangarri eta lehiakor bihurtzeko científico-técnico inklusiboa. 2024 esparruan, plan estrategiko berri bat, CDTI eman 2.300 milioi euro baino gehiago laguntzeko espainiako enpresa eta startup-en.

Informazio gehiago:

Prentsa-bulegoa
prensa@cdti.es
91-581.55.00

Interneten
Web gunea:www.cdti.es
Ditu Linkedin-En:https :// www.linkedin.com/company/29815
X:https :// twitter.com/CDTI _ berrikuntza
Youtuben:https :// www.youtube.com/user/CDTIoficial

Eduki hori da copyright © 2025 CDTI, EPE erabil daitezke. ugalketa eta irudiena. eta nortasun digitala CDTI (@CDTI _ berrikuntza).